Uitvaartverzekering in natura

De uitvaartverzekering in natura vormt een populaire vorm van de uitvaartverzekering. Houd er rekening mee dat de verzekering zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Het is verstandig om deze tegen elkaar af te wegen, zodat u een goede keuze kunt maken. Vergelijk de uitvaartverzekering in natura in ieder geval met de kapitaal uitvaartverzekering, het meest belangrijke alternatief. U kunt de verzekering zelfs vergelijken met het zelf sparen door middel van banksparen.

Het grote voordeel van de uitvaartverzekering in natura is dat u hier nauwelijks omkijken naar heeft, aangezien het voor uw nabestaanden vaak voldoende is om slechts een enkel telefoontje te plegen. Bovendien kan de verzekeraar groot inkopen en er daarmee voor zorgen dat u een scherpe premie betaalt voor de uitvaartverzekering in natura. Aan de andere kant dient u er rekening mee te houden dat u geen waarde in box 3 opbouwt, maar de verzekering over het algemeen ook niet af te kopen valt. Verder bent u gebonden aan de diensten van de uitvaartverzekeraar en de contacten die zij hebben met de verschillende uitvaartverzorgers in de omgeving.

Betaling van de uitvaart middels uitvaartverzekering

De uitvaartverzekering in natura brengt vooral met het oog op het gemak een belangrijk voordeel met zich mee. U zorgt er met deze verzekering voor dat uw nabestaanden nauwelijks omkijken hebben naar het organiseren van de uitvaart. Op het moment dat u komt te overlijden is het voor hen voldoende om contact op te nemen met de verzekeraar. De verzekeraar zal vervolgens contact opnemen met de uitvaartverzorger, om ervoor te zorgen dat de uitvaartverzekering in natura uit kan keren en uw nabestaanden op een waardige manier afscheid kunnen nemen.

Uiteraard kunt u de uitvaartverzekering in natura zelf vormgeven zoals u wenst. Het voelt wellicht vreemd om hier al op jonge leeftijd over na te denken, maar u zorgt er op die manier wel voor dat de uitvaart plaats zal vinden zoals u dat voor ogen heeft. Wilt u gebruik maken van een meer luxe kist, meer rouwkaarten versturen of gebruik maken van meerdere volgwagens? Het is verstandig om dit tijdig door te geven en hier de uitvaartverzekering in natura op aan te passen. De premie kan hoger of lager uitvallen, afhankelijk van uw specifieke wensen met het oog op de te organiseren uitvaart.

Verzekeraar koopt groot in met uitvaartverzekering in natura

De uitvaartverzekering in natura is in een aantal gevallen voordeliger dan een kapitaalverzekering of het zelf sparen voor de uitvaart. Dat heeft te maken met het feit dat de verzekeraar een groot aantal uitvaarten inkoopt bij de uitvaartverzorger en op die manier voor een scherpe prijs kan zorgen. Het klinkt op deze leeftijd wellicht wat vreemd om er zo over na te denken, maar dit zorgt er wel voor dat u een scherpe premie betaalt. Dankzij het groot inkopen van de verzekeraar kunt u de uitvaartverzekering in natura op een voordelige manier afsluiten en toch zorgen voor een mooie uitvaart.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat de verzekeraar zelf ook kosten maakt en deze terug dienen te komen in de premie voor de uitvaartverzekering in natura. Op het moment dat de verzekeraar een duur kantoorpand betrekt dient u daar uiteindelijk voor te betalen. Het is wat dat betreft verstandig om een afweging te maken tussen de uitvaartverzekering in natura, de kapitaalverzekering en bijvoorbeeld het banksparen. Ga na wat voor u het meest interessant is, maar houd er rekening mee dat de uitvaartverzekering in natura ook uit zal keren op het moment dat u vroegtijdig komt te overlijden.

Geen waarde in box 3 en niet af te kopen

Op het moment dat u een uitvaartverzekering in natura afsluit bouwt u het recht op een betaling van uw uitvaart op. Er is in die zin geen sprake van een daadwerkelijke kapitaalopbouw, al zorgt u er aan de andere kant natuurlijk wel voor dat u geen kapitaal hoeft op te bouwen om de uitvaart te betalen. U bouwt in de indirecte vorm wat dat betreft wel degelijk wat op, waarmee u ervoor zorgt dat de nabestaanden uw uitvaart niet hoeven te betalen. U bouwt echter geen kapitaal in box 3 op, waardoor u bij een uitvaartverzekering in natura geen rekening hoeft te houden met de vermogensrendementsheffing over uw vermogen.

Een belangrijk nadeel van de uitvaartverzekering in natura is het feit dat u deze niet af kunt kopen. U sluit de verzekering het best op uw 25ste jaar af al, om gedurende uw leven een zo scherp mogelijke premie per maand te betalen. Indien u na 20 jaar premie besluit om hier niet langer gebruik van te willen maken, is het niet zomaar mogelijk om de verzekering af te kopen. Wat dat betreft bent u nauwelijks flexibel met een uitvaartverzekering in natura en is het verstandig om daar voor de rest van uw leven gebruik van te maken.

Diensten bij uitvaartverzekering in natura

Tenslotte bent u met de uitvaartverzekering in natura gebonden aan de diensten van de uitvaartverzekeraar. Dit betekent dat zij een uitvaart zullen organiseren bij de uitvaartondernemer waar zij goede contacten mee hebben. Het is alleen op die manier mogelijk om gebruik te maken van de inkoopvoordelen die er op dit gebied bestaan. Wat dat betreft heeft u ook op dit gebied weinig flexibiliteit en is het verstandig om vooraf goed na te gaan met wie de verzekeraar contacten heeft, voordat u er een uitvaartverzekering in natura afsluit.

Ondanks deze beperking aan flexibiliteit is het niet vreemd dat veel mensen graag een uitvaartverzekering in natura afsluiten. U zorgt er daarmee voor dat uw nabestaanden eigenlijk zelf weinig hoeven om te kijken naar de uitvaart, waardoor er meer ruimte ontstaat om te rouwen. Wilt u zelf een uitvaartverzekering in natura afsluiten? Dan is het verstandig om de verschillende verzekeraars goed met elkaar te vergelijken. Kijk naar de inhoud van de uitvaart die u kunt laten organiseren en de premie die u daar aan de andere kant voor dient te betalen. Op die manier kunt u een goede uitvaartverzekering in natura afsluiten, voor de rest van uw leven.