Natura uitvaartverzekering

Overweegt u een uitvaartverzekering af te sluiten? Dan is het zeker goed om u te laten informeren over de natura uitvaartverzekering. Bij deze uitvaartverzekering gaat het om een uitkering in diensten. De verzekeraar regelt de uitvaart op basis van een pakket aan diensten van een waarde naar keuze. Uw nabestaanden hoeven vrijwel niets te regelen. Wat houdt een natura uitvaartverzekering in? Is dit een goede keuze?

header natura uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

U sluit een uitvaartverzekering af om de kosten van uw uitvaart te dekken. Een uitvaart kost namelijk al snel tussen de € 7.000 en € 10.000 en dat is een hoog bedrag dat niet iedereen zomaar kan opbrengen. Om te voorkomen dat uw nabestaanden uw uitvaart niet kunnen betalen van uw spaargeld of dat de erfenis gebruikt moet worden en om ervoor te zorgen dat ze hun eigen geld niet hoeven te besteden, is het aan te raden om een uitvaartverzekering af te sluiten. Daarmee zorgt u voor gemoedsrust.

Er zijn drie soorten uitvaartverzekeringen:

In dit artikel wordt alleen de natura uitvaartverzekering besproken. Deze verzekering kan u vergelijken met de kapitaal uitvaartverzekering om een weloverwogen keuze te maken. Onderaan wordt daarnaast kort uitgelegd wat een combinatieverzekering is.

Nog geen Uitvaartverzekering?

Bied financiële bescherming aan uw nabestaanden in het geval van overlijden. Vergelijk en sluit af.

Wat is een natura uitvaartverzekering?

Bij een natura uitvaartverzekering, ook wel een begrafenisverzekering in natura, sluit u een verzekering af met een pakket aan diensten van een bepaalde waarde. U bepaalt zelf wat de waarde van het dienstenpakket is, zolang u zich houdt aan het minimum en maximum bedrag dat verzekeraars vaak hanteren.

Het pakket kan naar wens worden ingericht op basis van de keuzemogelijkheden die de verzekeraar aanbiedt. De verzekeraar werkt namelijk samen met onder meer uitvaartondernemers en locaties en voor uw uitvaart bent u beperkt tot deze opties. Vaak zijn er voldoende mogelijkheden om een waardige uitvaart te organiseren.

Het gekozen bedrag dat met de natura uitvaartverzekering verzekerd is wordt uiteindelijk niet aan uw nabestaanden uitgekeerd, maar wordt door de verzekeraar gebruikt om het gewenste pakket aan diensten te betalen. De verzekeraar legt contact met de uitvaartondernemer naar keuze en uw nabestaanden hoeven alleen contact op te nemen met de verzekeraar zodra u bent overleden.

Premie betalen

Voor de natura uitvaartverzekering betaalt u een maandelijkse premie. De hoogte van deze premie komt tot stand op basis van:

 • De hoogte van het verzekerde geldbedrag
 • Uw leeftijd op moment van afsluiten
 • Het resultaat van uw gezondheidsverklaring

Hoe hoger het totaalbedrag van de gewenste diensten is, hoe meer premie u moet betalen. Daarnaast betaalt u een hogere premie wanneer u de verzekering op latere leeftijd afsluit. De kans op overlijden en uitkeren is dan namelijk groter. Daarom is het raadzaam de verzekering zo vroeg mogelijk af te sluiten.

Ook het resultaat van uw gezondheidsverklaring kan invloed hebben op de hoogte van uw premie. Bent u niet erg gezond? Dan is de kans op overlijden groter. De verzekeraar kan dan een hogere premie vragen. Andersom kan ook: als u nooit heeft gerookt, krijgt u wellicht een korting.

Over het algemeen is de premie van de natura uitvaartverzekering minder hoog dan de premie van een kapitaal uitvaartverzekering. Dit komt doordat de verzekeraar aan samenwerkingen doet en groots kan inkopen. Hierdoor komen de kosten lager te liggen en kan er een lagere premie worden gevraagd.

Natura uitvaartverzekering vergelijken

Gaat u een uitvaartverzekering afsluiten en kiest u daarbij voor een uitvaartverzekering in natura? Dan is het raadzaam om de verschillende uitvaartverzekeraars met elkaar te vergelijken. Hieronder zijn een aantal van de meest bekende natura uitvaartverzekeringen op een rij gezet.

Uitvaartverzekering Combinatie

monuta logo
 • Complete verzorging uitvaart
 • Kinderen gratis meeverzekerd
 • Altijd aan te passen aan uw wensen

Uitvaartverzekering Combinatie

dela logo klein
 • Gehele begrafenis volledig ontzorgd
 • Zelf wensen aangeven
 • Kinderen tot 25 jaar voordelig meeverzekerd

*De vergelijking is gemaakt op: 30-10-2023 op basis van de volgende gegevens: Verzekerd bedrag 9.000 euro op basis van een een leeftijd van 27 jaar

Voordelen en nadelen van de natura uitvaartverzekering

Het afsluiten van een natura uitvaartverzekering heeft net als iedere andere verzekering zowel voor- als nadelen. Hieronder staan de voordelen en nadelen onder elkaar, zodat u deze tegen elkaar kan afwegen en een keuze kan maken die past bij uw persoonlijke situatie en voorkeuren.

Voordelen natura uitvaartverzekering

 • Nabestaanden hoeven minder te regelen voor uw uitvaart

Bij een natura uitvaartverzekering verzekert u een pakket van diensten. Er kan worden gekozen uit een specifiek aantal diensten en uitvaartondernemers. Deze zijn geselecteerd door de verzekeraar. Het gaat om een samenwerking. Er is vaak sprake van een ruime keuze, waardoor de uitvaart nog steeds naar wens kan worden georganiseerd. Wanneer u komt te overlijden, gebruikt uw verzekeraar het bedrag om het gewenste pakket aan diensten uit te voeren. Uw nabestaanden hoeven vaak slechts één telefoontje te plegen. Dit is een voordeel, omdat het regelen van een uitvaart moeilijk kan zijn wanneer ze tegelijkertijd het verlies van een dierbare moeten verwerken.

Nadelen natura uitvaartverzekering

 • Minder keuzevrijheid voor de uitvaart

Het grootste nadeel van de uitvaartverzekering in natura is het feit dat de verzekeraar samenwerkt met een beperkt aantal uitvaartondernemers, locaties en meer. Hierdoor hebben u en uw nabestaanden niet volledig de vrijheid om zelf te kiezen hoe de uitvaart eruit komt te zien. Ze moeten zich namelijk beperken tot de keuzemogelijkheden die de verzekeraar aanbiedt. Vaak is de keuze ruim, maar wanneer u en uw nabestaanden specifieke wensen hebben en deze niet mogelijk zijn bij een natura verzekering, is een kapitaalverzekering waarschijnlijk een betere keuze.

Natura uitvaartverzekering afkopen

Als u toch niet tevreden bent over uw natura uitvaartverzekering, is het een mogelijkheid om deze op te zeggen. Vaak gaat het bij het opzeggen van een uitvaartverzekering om het afkopen van de verzekering. U betaalt dan een afkoopsom om het opgebouwde kapitaal uitgekeerd te kunnen krijgen en de verzekering stop te zetten.

Bij een natura uitvaartverzekering is er niet zozeer sprake van kapitaalopbouw. Of en in hoeverre het mogelijk is om deze uitvaartverzekering af te kopen, zal u daarom moeten bespreken met uw verzekeraar. Deze kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de exacte afkoopsom. Is het voor u belangrijk dat de natura verzekering afkopen mogelijk is? Dan is het goed om daar naar te informeren, zodat u weet waar u aan toe bent.

Combinatieverzekering

Naast de uitvaartverzekeringen in natura en kapitaal is er ook de combinatieverzekering. Dit is een uitvaartverzekering waarbij sprake is van een combinatie aan natura en kapitaal. Een deel van het verzekerde bedrag wordt door de verzekeraar besteed aan een gekozen pakket aan diensten en een ander deel wordt aan uw nabestaanden uitgekeerd om vrij te besteden. Dit kan wenselijk zijn wanneer u en uw nabestaanden toch net wat meer vrijheid willen, maar liever niet de gehele uitvaart zelf organiseren.

Veelgestelde vragen

Is een natura uitvaartverzekering afsluiten verplicht?

Nee, u bent niet verplicht een uitvaartverzekering af te sluiten. Dat geldt voor zowel de natura uitvaartverzekering als de kapitaal uitvaartverzekering. Het is echter wel raadzaam om dit te doen, omdat u anders wellicht niet de gewenste uitvaart kan bekostigen. Een uitvaart kost namelijk al gauw meerdere duizenden euro’s en als er geen verzekering is, moet deze van uw spaargeld of de erfenis worden betaald of door de nabestaanden zelf worden bekostigd. Dat is niet altijd gewenst of een optie.

Wat is een uitvaartverzekering in natura?

Een natura uitvaartverzekering is een verzekering waarbij u een pakket aan diensten van een bepaalde waarde verzekert. Deze verzekering draait dus niet om kapitaal, maar om diensten. De natura uitvaartverzekering keert niet uit aan uw nabestaanden. In plaats daarvan gaat de verzekeraar aan de slag met het regelen van de uitvaart door het opgebouwde kapitaal te gebruiken en een uitvaartondernemer in te schakelen. De nabestaanden hoeven hiervoor vaak alleen een telefoontje te plegen.

Wat is het verschil tussen een natura uitvaartverzekering en kapitaal uitvaartverzekering?

Bij een uitvaartverzekering natura kiest u een bedrag waarmee u een gewenst pakket aan diensten voor uw uitvaart laat bekostigen. Uw nabestaanden hebben hier weinig omkijken naar, omdat de verzekeraar verantwoordelijk is voor de uitvoering ervan. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgen uw nabestaanden een uitkering en moet de uitvaart door hen worden geregeld met dit bedrag. Hierbij is er meer keuzevrijheid, maar moeten de nabestaanden ook meer ondernemen.