Shoppen met lijfrente

Wilt u shoppen met uw lijfrente, of bent u benieuwd hoe dat in z’n werk gaat? Op het moment dat u premie betaalt voor een lijfrenteverzekering betekent dat niet dat u bij die verzekeraar ook uw uitkeringen aan dient te kopen. Wat dat betreft is het van belang om de opbouw van uw lijfrente los te zien van de uitkeringen die er aan de andere kanten plaats zullen vinden. Het is mogelijk om de uitkeringen plaats te laten vinden bij de verzekeraar waar u ook de opbouw deed, maar u bent daar op geen enkele manier toe verplicht.

Op het moment dat u premie betaalt voor een lijfrente is het verstandig om dat te blijven doen tot op het moment dat er sprake is van een expirerende lijfrente. Het is vaak onvoordelig om de lijfrente voortijdig af te kopen. In plaats daarvan kunt u de lijfrenteverzekering beter door laten lopen tot op de einddatum. Vanaf dat moment heeft u echter de vrijheid om te shoppen met de lijfrente en elders een uitkering aan te kopen.

Het is wat dat betreft niet vreemd dat de overgrote meerderheid van de senioren ervoor kiest om een direct ingaande lijfrente of een andere periodieke uitkering aan te kopen, bij een andere verzekeraar dan waar zij de premie betaalden voor de opbouw van hun lijfrenteverzekering. Een groot deel van de senioren vergelijkt het beschikbare aanbod en bepaalt op basis daarvan waar zij een lijfrente-uitkering aan wensen te kopen. Dit kan leiden tot een hogere uitkering op basis van goede voorwaarden, waardoor u het maximale kunt halen uit het kapitaal dat u met uw premie op heeft weten te bouwen.

Onderzoek van seniorencommunity Goedenwel

Uit onderzoek van seniorencommunity Goedenwel in opdracht van Pensioenkoers.nl is gebleken dat slechts 13% van de verzekerden blijft bij de verzekeraar waar men ook het kapitaal heeft opgebouwd. De andere 87% van de verzekerden besluit om het opgebouwde kapitaal mee te nemen op het moment dat dit vrijkomt en elders een financieel product aan te kopen. Het is op die manier mogelijk om een andere verzekeraar of instelling verantwoordelijk te maken voor de uitkering van de periodieke bedragen. Tot op heden zijn echter nog altijd niet alle senioren op de hoogte van deze mogelijkheden, waardoor de banken hen wellicht beter voor zouden kunnen lichten.

Het is op zich niet vreemd dat veel senioren ervoor kiezen om hun periodieke uitkeringen elders plaats te laten vinden dan waar ze hun premie opbouwden. Het gaat om twee verschillende aspecten van verzekeraars, waardoor de ene verzekeraar wellicht voordeliger is dan de andere, op de verschillende vlakken. Bovendien sluit u een lijfrenteverzekering voor een groot aantal jaren af en kunnen andere instellingen zich in de tussentijd ontwikkelen als een interessante concurrent. Ook wanneer u tevreden bent met de verzekeraar waar u de lijfrente opbouwde is het daarom interessant om goed te kijken naar de andere verzekeraars die beschikbaar zijn zodra het kapitaal vrijkomt.

Gebruik van vergelijkingssites

Het valt op dat ook senioren in algemene zin steeds meer gebruik maken van vergelijkingssites, om vergelijkingen tussen verschillende producten te maken en op zoek te gaan naar de meest voordelige aanbieding. Uit het onderzoek blijft bijvoorbeeld ook dat we online met name computers met elkaar vergelijken, net als witgoed en bruingoed. Tussen de 67% en 75% van de deelnemers gaf aan vergelijkingen te maken voor degelijke producten, om daarna pas over te gaan tot een aankoop en daar de komende jaren met veel plezier gebruik van te kunnen maken.

Ook op het gebied van telecom en energie zijn we er inmiddels aan gewend om vergelijkingen te maken en er daarmee voor te zorgen dat we kunnen rekenen op een maximale ‘waar voor ons geld’. We zijn aan de andere kant nog terughoudender wanneer het gaat om het vergelijken van financiële producten, aangezien slechts 36% van de deelnemers aangaf dit te doen. Er valt op het gebied van shoppen voor een lijfrente wat dat betreft nog wel wat te winnen. Gezien de impact op ons beschikbare inkomen na het bereiken van de AOW-leeftijd is het meer dan de moeite waard om goed te kijken naar de verschillende verzekeraars en een vergelijking te maken.

Het lijkt er echter op dat de meeste senioren op dit moment nog graag gebruik maken van een financieel adviseur, om een keuze te maken voor een bepaalde lijfrente. Het zelf shoppen voor een lijfrente komt nog wat minder voor, met name omdat het niet altijd goed duidelijk is van welke voorwaarden er sprake is en wat daarvan de invloed op de periodieke betalingen is. Toch is er online inmiddels voldoende informatie beschikbaar om u goed in te lezen over de direct ingaande lijfrente of een van de andere vormen van uitstellen of uitkeren, om zelf te shoppen voor een lijfrente.

Shoppen voor een lijfrente

Ondanks dat we online nog wat terughoudend zijn blijkt 87% van de senioren te shoppen voor een lijfrente, bijvoorbeeld door contact op te nemen met de verschillende verzekeraars. 53% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan zelf op zoek te gaan naar een geschikte lijfrente, terwijl 34% van de deelnemers aangaf hiervoor gebruik te maken van een tussenpersoon. 13% van de senioren accepteert direct het aanbod van de verzekeraar waar men ook de premie betaalde, wellicht vanwege het feit dat zij niet weten gemakkelijk te kunnen shoppen voor een lijfrente.

Het is voor u in ieder geval verstandig om wel te shoppen voor een lijfrente en op die manier op zoek te gaan naar de meest geschikte vorm van uitkeren. Vergelijk de verzekeraars en kies voor een tijdelijke of een levenslange oudedagslijfrente. Wilt u gebruik maken van een overbruggingslijfrente, of een nabestaandenlijfrente? Sluit een contraverzekering af en vergelijk de dekking goed met een eventuele overlijdensrisicoverzekering die u al heeft lopen. U kunt op die manier shoppen voor een lijfrente en er zelf voor zorgen dat u kunt rekenen op de maximale periodieke uitkeringen, als aanvulling op uw beschikbare inkomen.