Gouden handdruk

Bent u ontslagen en heeft u recht op een gouden handdruk? Dat kan de pijn enigszins verlichten, mits u hier op de juiste wijze mee omgaat. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de gouden handdruk direct uit te laten keren, of daar op termijn gebruik van te gaan maken. Laat u in ieder geval goed voorlichten over de mogelijkheden met een gouden handdruk, om er zeker van te zijn dat u hier op de voor u meest gunstige manier gebruik van kunt maken.

Een gouden handdruk kan u in veel gevallen fiscaal voordeel opleveren. Dit is bijvoorbeeld mogelijk omdat u het bedrag op een later moment uit laat keren, wanneer u een lager belastingtarief betaalt als het gevolg van een gedaald inkomen (zoals een AOW-uitkering). Met name wanneer u nog midden in uw werkzame leven zit is het niet altijd gunstig om de gouden handdruk uit te laten keren.

Houd er daarnaast rekening mee dat het in veel gevallen verstandig is om de gouden handdruk uit te spreiden over meerdere periodieke betalingen. Houd in dat geval rekening met het rendement dat u kunt maken op de tijdelijke ‘opslag’ van het kapitaal dat u op termijn uit laat keren. Des te hoger de rente staat en des te beter de mogelijkheden op de beurs zijn, des te hoger u de uiteindelijke uitkering dankzij de gouden handdruk op kunt laten lopen.

Wilt u de volledige zekerheid over een bepaalde uitkering dankzij de gouden handdruk? Dan is het bij veel van de verzekeraars mogelijk om gebruik te maken van een ‘garantie’, in tegenstelling tot de mogelijkheid om de verzekeraar met het bedrag te laten speculeren en er daarmee eventueel voor te zorgen dat de waarde van de gouden handdruk flink op zal lopen en u kunt rekenen op een hogere uitkering.

Tenslotte heeft u met een gouden handdruk de mogelijkheid om een uitkering voor uw partner of kinderen te verzekeren, bijvoorbeeld op het moment dat u tijdens de looptijd van de uitkeringen komt te overlijden. Wat dat betreft is het de moeite waard om u hier goed over te laten informeren, of zelf meer informatie in te winnen over de gouden handdruk. U zorgt op die manier voor een goede voorbereiding, om het maximale uit deze financiële tegemoetkoming na een ontslag te kunnen halen.

Fiscale spelregels bij gouden handdruk

Houd er bij het ontvangen van een gouden handdruk in ieder geval rekening mee dat u aan een aantal verschillende voorwaarden vanuit de Belastingdienst dient te voldoen. Dit heeft vooral te maken met het inleggen van het bedrag in bijvoorbeeld een koopsompolis, van een erkende verzekeraar. Alleen op die manier kunt u de eenmalige inleg voor bijvoorbeeld een lijfrente fiscaal vriendelijk doen en mag u de inleg aftrekken van het belastbaar inkomen in dat jaar. De fiscale regels vanuit de Belastingdienst zorgen er op die manier voor dat u inkomstenbelasting over de gouden handdruk mag betalen op het moment dat u in een lagere belastingschaal valt.

Directe invulling op uw inkomen

Bereikt u na het ontvangen van uw gouden handdruk direct de AOW-leeftijd, of heeft u het geld op dit moment nodig om rond te kunnen komen? Dan is het mogelijk om de gouden handdruk te gebruiken voor de aanvulling van uw inkomen. U zorgt er op die manier bijvoorbeeld voor dat u de uitkering die u ontvangt aan kunt vullen tot het inkomen dat u voorheen ontving. Op die manier kunt u de maandelijkse lasten blijven betalen, of houdt u voldoende over om leuke dingen te blijven doen en regelmatig op vakantie te gaan.

U maakt in dat geval gebruik van een direct ingaande lijfrente, die u aan kunt kopen door gebruik te maken van de gouden handdruk. U krijgt vanaf het moment van ingaan een periodieke uitkering, die bijvoorbeeld tot aan uw overlijden of gedurende een aantal jaren uit zal keren. U kunt gebruik maken van een gegarandeerde uitkering, of dit af laten hangen van de rendementen die de verzekeraar voor u weet te maken. Ga uit van het inkomen dat u in ieder geval nodig heeft, bijvoorbeeld naast de AOW-uitkering die u vanaf dat moment ontvangt.

Uitgestelde uitkering met gouden handdruk

Heeft u het bedrag van de gouden handdruk aan de andere kant nog niet direct nodig, bijvoorbeeld omdat u weinig kosten maakt of u een andere baan vindt waar u voldoende inkomen uit ontvangt? Indien u de AOW-leeftijd nog niet heeft bereikt en u nog geen plannen heeft met de gouden handdruk is het mogelijk om gebruik te maken van een uitgestelde lijfrente. In dat geval zullen de betalingen nog niet direct van start gaan, maar kunt u wel rekenen op een rendement op het kapitaal dat u inlegt, waardoor de uitkeringen uiteindelijk hoger op zullen lopen.

Houd er rekening mee dat u vanuit de Belastingdienst verplicht bent om de uitkeringen van uw lijfrente die u kocht met de gouden handdruk in te laten gaan vanaf het jaar waarin u de AOW-leeftijd bereikt. Dit hoeft niet langer standaard uw 65ste jaar te zijn, waardoor het van belang is om dit in uw geval te berekenen. U dient vanaf dat moment gebruik te maken van een direct ingaande lijfrente, om het bedrag van de gouden handdruk uit te laten keren. U maakt gebruik van een periodieke uitkering, die u een aantal jaren of de rest van uw leven door kunt laten lopen, afhankelijk van uw voorkeur.

Combinatie van aanvullen en uitstellen

Uiteraard heeft u ten derde de mogelijkheid om twee verschillende producten aan te kopen en daarmee voor een combinatie van beiden te zorgen. U zorgt er op die manier voor dat u een deel van de gouden handdruk direct uit kunt laten keren, zodat u daar gebruik van kunt maken. Daarnaast houdt u een bedrag achter de hand, dat u kunt gebruiken als een aanvulling op uw AOW-uitkering en een eventueel pensioen dat u heeft opgebouwd. Wat dat betreft bent u behoorlijk vrij in de wijze waarop u met de gouden handdruk die u ontvangt om wilt gaan.